Jak co roku jesienią w Zespole Placówek Oświatowych w Kodniu odbyła się akcja „ Odżywiaj się zdrowo”. W tym roku szkolnym przebiegała pod hasłem: ,,ZDROWE PRZEKĄSKI NA II ŚNIADANIE
Organizatorzy akcji to : Świetlica Szkolna, Nauczyciele ZPO w Kodniu. Partnerami akcji byli Rodzice uczniów.
Postawione cele to:
- promowanie i rozpowszechnianie wśród uczniów i rodziców zasad prawidłowego odżywiania się
- zwrócenie uwagi na wykorzystanie świeżych produktów sezonowych, produktów krajowych a przede wszystkim lokalnych
- rozbudzanie wyobraźni i ekspresji twórczej uczniów;
- kształtowanie nawyków żywieniowych;
- przestrzeganie zasad higienicznego przygotowania i estetycznego serwowania potraw;
- uświadomienie roli spożywania zdrowego II śniadania
- promocja przygotowanych potraw
- podniesienie wiedzy na temat zależności pomiędzy sposobem odżywiania a stanem zdrowia
- zdobycie przez uczniów cennych umiejętności: praca w grupie, reklama własnego pomysłu i wykonanego dzieła
- poprzez samodzielne przygotowanie przekąsek zainspirowanie uczniów przepisami i rozbudzenie ich kreatywności
Akcja odbyła się w dniach: 01.10.2024r. – 25.10.2024r
Program akcji został w całości zrealizowany. A było to:
- Wystawa ,,Dary naszych ogrodów, sadów i pól”- odp.-.świetlica szkolna. Jak zwykle możemy liczyć na pomoc Rodziców, którzy ofiarują bądź wypożyczają wszelkiego rodzaju ciekawe gatunki warzyw, owoców, ziół, zbóż,darów lasu Ma to na celu zapoznanie dzieci z naszymi lokalnymi produktami, wytworami ogrodów , sadów, pól i lasów. Wystawa cieszyła się ogromnym zainteresowaniem uczniów. Dzięki zaangażowaniu Rodziców i Nauczycieli cel ten został osiągnięty. I o to nam chodziło… Wspólnie możemy realizować piękne projekty…
- Gazetka tematyczna, reklama akcji – odp-.świetlica szkolna
- Warsztaty dla uczniów kl.1-5- nauka dekorowania potraw- odp.-świetlica szkolna
- Wycieczka do ogrodu zielnego- Wystawa ziół.-odp.-świetlica szkolna
- Zapoznanie uczniów z JEŻ-owymi Mocami Żywieniowymi (z programu Junior Edu Żywienie-JEŻ), z Talerzem Zdrowego Żywienia-odp. pedagog, świetlica szkolna
- Wykonanie książeczki z przepisami serwowanych potraw –odp. świetlica szkolna
- Zagadki , krzyżówki –odp.- świetlica szkolna
- Przygotowanie stołów oraz dekoracji do serwowania i konsumpcji serwowanych potraw -odp. świetlica szkolna
- Prezentacje dla rodziców w czasie wywiadówki 21.10.2024r.-,,Zdrowe przekąski w mojej śniadaniówce”- uczniowie (reprezentant (ci) poszczególnych klas 1-8 zaprezentowali rodzicom co zdrowego można włożyć do śniadaniówki . Podali argumenty świadczące o swoim dobrym wyborze-odp.- wychowawcy klas.
W akcję zaangażowana została cała społeczność szkolna z klas 1-8, która pod kierunkiem wychowawców( przy pomocy rodziców) przeprowadziła następujące działania:
–Klasa 1a i 1b przygotowała śniadaniówkę pełną warzyw i owoców. Znalazły się tam zarówno świeże jak i suszone owoce.
–Uczniowie z klasy 2a wspólnie z Rodzicami przygotowali ciasta z wykorzystaniem warzyw i owoców: ciasto dyniowe, marchewkowe, gofry szpinakowe, placuszki (pancakes)bananowe i jabłkowe, oraz 2 rodzaje ciastek owsianych.
–Klasa 3a przygotowała babeczki ( muffinki) bananowe z orzechami, naleśniki z twarogiem i rodzynkami, prażone orzechy włoskie., ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą i żurawiną, suszone jabłka oraz napój pomarańczowo- cytrynowy.
— Klasa 4a promowała walory smakowe śliwek i jabłek . Przedstawiła też propozycję pełnowartościowej kanapki ( z węglowodanami, białkiem i witaminami)
— Uczniowie z klasy 5a przygotowali gofry z owocami, placki bananowe oraz koktaji owocowy
— Klasa 5b przygotowując wystawę pokazała jak bogaty jest wachlarz ,,Owoców polskich sadów”
— Klasa 6a promowała ,,Ciasteczka na myślenie”, wrapy pełnoziarniste z grillowanym filetem z kurczaka oraz sok z ekologicznych jabłek pochodzących z lokalnej uprawy.
— Klasa 6b zareklamowała placki dyniowe oraz przepis na owsiankę z dynią
— Przedstawiciele klasy 7a zaprezentowali sałatkę grecką z bajglami z białego sera z mąką orkiszową i ziarnami, batony z płatków owsianych z żurawiną i koktajl owocowy.
— Klasa 8a przygotowała placki z jabłkami, tortillę z warzywami,wędliną, serem i orzechami.
- Po prezentacji rodzice oraz uczniowie mieli możliwość degustacji przygotowanych zdrowych przekąsek.
Było zdrowo, smacznie i kolorowo!!!
Teresa Filipek – koordynator akcji
Zdjęcia – Zbigniew Gwardiak