Akcja odżywiaj się zdrowo

Jak co roku jesienią w  Zespole Placówek Oświatowych w Kodniu odbyła się akcja „ Odżywiaj się zdrowo”. W tym roku szkolnym przebiegała pod hasłem:  ,,ZDROWE PRZEKĄSKI NA II ŚNIADANIE

Organizatorzy akcji to : Świetlica Szkolna, Nauczyciele ZPO w Kodniu. Partnerami akcji byli Rodzice uczniów.

Postawione cele to:

  • promowanie i rozpowszechnianie wśród uczniów i rodziców zasad prawidłowego odżywiania się
  • zwrócenie uwagi na wykorzystanie świeżych produktów sezonowych, produktów krajowych a przede wszystkim lokalnych
  • rozbudzanie wyobraźni i ekspresji twórczej uczniów;
  • kształtowanie nawyków żywieniowych;
  • przestrzeganie zasad higienicznego przygotowania i estetycznego serwowania potraw;
  • uświadomienie roli spożywania zdrowego II śniadania
  • promocja przygotowanych potraw
  • podniesienie wiedzy na temat zależności pomiędzy sposobem odżywiania a stanem zdrowia
  • zdobycie przez uczniów cennych umiejętności: praca w grupie, reklama własnego pomysłu i wykonanego dzieła
  • poprzez samodzielne przygotowanie przekąsek zainspirowanie uczniów przepisami i rozbudzenie ich kreatywności

Akcja odbyła się w dniach: 01.10.2024r. – 25.10.2024r

Program akcji został w całości zrealizowany. A było to:

  • Wystawa ,,Dary naszych ogrodów, sadów i pól”- odp.-.świetlica szkolna. Jak zwykle możemy liczyć na pomoc Rodziców, którzy ofiarują bądź wypożyczają wszelkiego rodzaju ciekawe gatunki warzyw, owoców, ziół, zbóż,darów lasu Ma to na celu zapoznanie dzieci z naszymi lokalnymi produktami, wytworami ogrodów , sadów, pól i lasów. Wystawa cieszyła się ogromnym zainteresowaniem uczniów.  Dzięki zaangażowaniu Rodziców i Nauczycieli cel ten został osiągnięty. I o to nam chodziło… Wspólnie możemy realizować piękne projekty…
  • Gazetka tematyczna, reklama akcji – odp-.świetlica szkolna
  • Warsztaty dla uczniów kl.1-5- nauka dekorowania potraw- odp.-świetlica szkolna
  • Wycieczka do ogrodu zielnego- Wystawa ziół.-odp.-świetlica szkolna
  • Zapoznanie uczniów z JEŻ-owymi Mocami Żywieniowymi (z programu Junior Edu Żywienie-JEŻ), z Talerzem Zdrowego Żywienia-odp. pedagog, świetlica szkolna
  • Wykonanie książeczki z przepisami serwowanych potraw –odp. świetlica szkolna
  • Zagadki , krzyżówki  –odp.- świetlica szkolna
  • Przygotowanie stołów oraz dekoracji do serwowania i konsumpcji serwowanych potraw -odp. świetlica szkolna
  • Prezentacje dla rodziców w czasie wywiadówki 21.10.2024r.-,,Zdrowe przekąski w mojej śniadaniówce”- uczniowie (reprezentant (ci) poszczególnych klas 1-8 zaprezentowali rodzicom co zdrowego można włożyć do śniadaniówki . Podali   argumenty świadczące o swoim dobrym wyborze-odp.- wychowawcy klas.

     W akcję zaangażowana została cała społeczność szkolna z klas 1-8, która pod kierunkiem wychowawców( przy pomocy rodziców) przeprowadziła następujące działania:

–Klasa 1a i 1b przygotowała śniadaniówkę pełną warzyw i owoców.  Znalazły się tam zarówno świeże jak i suszone owoce.

–Uczniowie z klasy 2a wspólnie z Rodzicami przygotowali ciasta z wykorzystaniem warzyw i owoców: ciasto dyniowe, marchewkowe, gofry szpinakowe, placuszki (pancakes)bananowe i jabłkowe, oraz 2 rodzaje ciastek owsianych.

–Klasa 3a przygotowała babeczki ( muffinki) bananowe z orzechami, naleśniki z twarogiem i rodzynkami, prażone orzechy włoskie., ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą i żurawiną, suszone jabłka oraz napój pomarańczowo- cytrynowy.

— Klasa 4a promowała walory smakowe śliwek i jabłek . Przedstawiła też propozycję pełnowartościowej kanapki ( z węglowodanami, białkiem i witaminami)

— Uczniowie z klasy 5a przygotowali gofry z owocami, placki bananowe oraz koktaji owocowy

— Klasa 5b przygotowując wystawę pokazała jak bogaty jest wachlarz ,,Owoców polskich sadów” 

— Klasa 6a promowała ,,Ciasteczka na myślenie”, wrapy pełnoziarniste z grillowanym filetem z kurczaka oraz sok z ekologicznych jabłek pochodzących z lokalnej uprawy.

— Klasa 6b zareklamowała placki dyniowe  oraz przepis na owsiankę z dynią

— Przedstawiciele klasy 7a zaprezentowali sałatkę grecką z bajglami z białego sera z mąką orkiszową i ziarnami, batony z płatków owsianych z żurawiną i koktajl owocowy.

— Klasa 8a przygotowała placki z jabłkami, tortillę z warzywami,wędliną, serem i orzechami.

  • Po prezentacji rodzice oraz uczniowie mieli możliwość degustacji przygotowanych zdrowych przekąsek.

Było zdrowo, smacznie i kolorowo!!!  

                                                                                                     Teresa Filipek – koordynator akcji
Zdjęcia – Zbigniew Gwardiak