XV Szkolny Jarmark Podlaski

Tradycja to skarb, który warto pielęgnować,
ponieważ łączy nas z przeszłością,
kształtuje naszą tożsamość
i przekazuje mądrość kolejnym pokoleniom

 „Chleb nasz powszedni” to hasło tegorocznego Szkolnego Jarmarku Podlaskiego. 29 maja 2025r. już po raz piętnasty hala widowiskowo-sportowa ZPO w Kodniu stała się miejscem kultywowania tradycji – tym razem pieczenia chleba. Licznie zebrani goście oraz społeczność szkolna mieli możliwość pochylenia się nad chlebem, odkrycia na nowo jego wartości  i głębokiej symboliki.

Uroczystość uświetnili swoją obecnością zaproszeni goście:
Pan Andrzej Krywicki – z-ca Wójta Gminy Kodeń
Pani Zofia Sztokalińska – przewodnicząca Rady Gminy Kodeń
Ppor. SG  pan Damian Zapart – z-ca komendanta Placówki Straży Granicznej
w Kodniu
Pan Józef Dawidowicz – prezes Gminnej Spółdzielni w Kodniu
Pani Iwona Witkowicz – kierownik Domu Pogodnej Starości imienia św. Brata Alberta w Kodniu
Panią Iwona Rajkiewicz – kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kodniu
Pani Sylwia Szołucha – kierownik Środowiskowego Domu Samopomocy
w Kodniu
Pan Henryk Sacharczuk – przewodniczący Rady Rodziców
Licznie zebrani piekarze pracujący w kodeńskich piekarniach.

Zebranych powitał dyrektor ZPO w Kodniu p. Jacek Malarski, a w swoim przemówieniu podkreślił wielopłaszczyznowy wymiar oraz szeroko pojętą wartość chleba.

Szkolny Jarmark rozpoczął się wiązanką tańców podlaskich zaprezentowanych przez dzieci z naszego przedszkola. Następnie uczniowie klasy 2 pod opieką p. Teresy Jowik zaprezentowali wiersz pt. „ Pieczywo”, który jednocześnie był zapowiedzią tematu tegorocznego widowiska obrzędowego.

Organizatorzy widowiska – uczniowie kl. 6a i 6b (pod opieką wychowawczyń: p. Magdaleny Toboły oraz Reginy Hasiewicz) i chór szkolny – przybliżyli zebranym etapy powstawania chleba od wrzuconego w ziemię ziarna poprzez żniwa, młockę, mielenie zboża na mąkę do przygotowania ciasta i pieczenia złocistego bochna. Nie zabrakło też miejsca na poezję, śpiew i tańce.

Przygotowano też wystawy (pod opieką pań: Małgorzaty Saczuk, Renaty Mackiewicz, Haliny Gwardiak):

–  „Od ziarenka do bochenka” – skąd się bierze chleb? Przedstawia ścisłą kolejność etapów od siewu ziarna poprzez jego zbiór, wymłócenie, mielenie ziarna na mąkę i wypiek chleba.
– „ Jak dawniej chleb pieczono” na podstawie relacji mieszkanki pobliskich Olszanek. 
– Jak dzisiaj wypieka się chleb? Fotorelacja z wizyty uczniów klas 6 w Piekarni Mechanicznej w Tucznej.
– ,,Chleb nasz powszedni” – ukazująca najważniejsze informacje na temat chleba.

Na zakończenie uczniowie złożyli na ręce Gospodarzy Jarmarku bochny chleba, zaś zgromadzeni goście mogli wspólnie skosztować chleba upieczonego przez uczniów klasy 4a pod opieką wychowawcy – pana Artura Podsiadły.

Zdjęcia: Alicja Romanowicz