AKCJA  ,,ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO”

Jak co roku Świetlica Szkolna w Zespole Placówek Oświatowych w Kodniu przy współudziale pedagoga szkolnego p. Lucyny Sawczuk i szkolnego doradcy zawodowego p. Lidii Korowaj zorganizowała akcję „Odżywiaj się zdrowo”. Celem akcji było promowanie i rozpowszechnianie wśród uczniów i rodziców zasad prawidłowego odżywiania się w szczególności spożywania owoców i warzyw, rozbudzanie wyobraźni i ekspresji twórczej uczniów, przestrzeganie zasad higienicznego przygotowywania i estetycznego serwowania potraw oraz uświadomienie roli witamin dla zdrowia człowieka.

KODAK FUN SAVER Digital Camera

19 października  2015r . odbyły się warsztaty edukacyjno – kulinarne promujące program ,,Owoce i warzywa w szkole” oraz zasady  prawidłowego odżywiania się . Przeprowadził je kucharz p. Artur Wawer na zlecenie Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Lublinie. Prowadzący  przywiózł ze sobą sprzęt i produkty potrzebne do przeprowadzenia warsztatów. W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy 3a  i 2b szkoły podstawowej oraz wychowawca kl.3a p. Agnieszka Wołosiuk.

Celem warsztatów było:

-zachęcenie do spożywania większej ilości owoców i warzyw
– propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych
– samodzielne przygotowanie sałatki owocowej, kanapek z ciemnego pieczywa z warzywami i wędliną oraz koktajlu owocowego

Po zakończonych zajęciach uczestnicy otrzymali drobne upominki od organizatora warsztatów – Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w  Lublinie p. Justyny Marciniak.

Dzieci miały możliwość poznania nowej metody – carvin, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach. Metodę tę wykorzystano na zajęciach świetlicowych . Pod opieką p. T. Filipek uczniowie wykonywali  łabędzie z jabłek.

KODAK FUN SAVER Digital Camera

KODAK FUN SAVER Digital Camera

28 października 2015r. dla klas 1-3 szkoły podstawowej odbył się turniej wiedzy o zdrowym odżywianiu w ramach projektu „Porcja Pozytywnej energii”. Poprzez zabawę w formie zgadywanek, układanek, rymowanek dzieci utrwalały zasady zdrowego odżywiania się. Zabawę poprowadziły uczennice klasy IIA gimnazjum: Andżelika J., Aleksandra C., Karolina P., Marta O., w ramach projektu edukacyjnego „Odżywiaj się zdrowo”.

Pod opieką p. Iwony Hordyjewicz została zorganizowana wystawka pt. „Ciekawe okazy z naszych ogrodów”, na której zgromadzono nietypowe warzywa.

KODAK FUN SAVER Digital Camera

W dniu 9 listopada 2015r. organizowano w szkole różnorodne zajęcia w ramach akcji. Pod kierunkiem wychowawców klas 1-3 i  4b  oraz nauczyciela techniki w klasach 5a, 6a i III klas gimnazjum powstawały zdrowe sałatki i surówki, które serwowano rodzicom na wywiadówce. Uczniowie klas 1-3 pod kierunkiem wychowawców zapoznali się z techniką carvingu rzeźbiąc w owocach i warzywach. Z wykonanych prac p. Joanna Hernik przygotowała wystawę pt. „CARVING- sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach”, którą mogli podziwiać rodzice podczas wywiadówki.

Szkolny doradca zawodowy z grupą uczniów gimnazjalnych przygotował wystawę pt. „Dekoracja stołu”. Zaprezentowane pomysły mogą być inspiracją do pięknego nakrycia stołu. Ciekawym punktem wywiadówki była prezentacja multimedialna „Owoce i warzywa”, którą w ramach projektu edukacyjnego przygotowały uczennice klasy IIA gimnazjum. Weronika N. i Ewelina H. ( pod kierunkiem p. E. Jakimowicz). W czasie wywiadówki uczennice Andżelika J. I Aleksandra C. zaprezentowały rodzicom przygotowaną wcześniej gazetkę pt. „Żyj smacznie i zdrowo” zwracając uwagę nie tylko na zdrowe odżywianie ale również na aktywność ruchowa. Podczas degustacji sałatek i surówek rodzice otrzymali przepisy serwowanych potraw oraz książeczkę z przepisami.

KODAK FUN SAVER Digital Camera

KODAK FUN SAVER Digital Camera

Ważnym elementem akcji była estetyka przygotowywania i podawania potraw . Uczennice klasy 4b  pod opieką p. I. Podsiadły: Ola H., Julia K., Ola S., Patrycja T., Julia W.  zadbały , aby stół do konsumpcji był estetycznie nakryty a po zakończonym spotkaniu  zrobiły porządki.

Uczestnicy akcji przekonali się, że zdrowa kuchnia nie musi być wcale nudna ani trudna.

Ważne, aby uczniowie jedli smacznie, zdrowo, kochali sport i aktywność ruchową i żyli w zgodzie z naturą.