Akcja „ Odżywiaj się zdrowo” w Zespole Placówek Oświatowych w Kodniu odbywa się już od wielu lat. W tym roku szkolnym przebiegała pod hasłem „Miody i warzywa jemy i …… chętnie je promujemy”.
Postawione cele to:
– promowanie i rozpowszechnianie wśród uczniów i rodziców zasad prawidłowego odżywiania, w szczególności spożywania warzyw, miodu i produktów pszczelich;
– rozbudzanie wyobraźni i ekspresji twórczej uczniów;
– przestrzeganie zasad higienicznego przygotowania i estetycznego serwowania potraw;
– promocja przygotowanych potraw;
-zapoznanie z właściwościami odżywczymi i prozdrowotnymi miodu i innych produktów pszczelich;
– podniesienie wiedzy na temat zależności pomiędzy sposobem odżywiania a stanem zdrowia; -zdobycie przez uczniów takich umiejętności jak: praca w grupie, reklama własnego pomysłu i wykonanego dzieła.
Organizatorzy akcji to: świetlica szkolna, wychowawcy klas 1-8 oraz pedagog szkolny.
Akcja trwała od 11 września do 16 października 2023 roku.
W akcję zaangażowana została cała społeczność szkolna z klas 1-8, która pod kierunkiem wychowawców( przy pomocy rodziców) przeprowadziła następujące działania:
Klasa 1a przygotowała sałatkę z kapustą kiszoną
Uczniowie z klasy 2a przygotowali pyszne sałatki z kiszonymi ogórkami. Można było również spróbować kiszonego ogórka prosto ze słoja.
W klasie 3a królowała surówka ze świeżej białej kapusty,a stoisko do degustacji dodatkowo zdobiła maskotka wykonana z główek kapusty i marchewki .
Potrawy z miętą to efekt działań klasy 4a.
Klasa 4b wykonała dania z wykorzystaniem marchewki.
Uczniowie z klasy 5a zaprezentowali produkty z dynią: dżem dyniowy , keczup, babeczki brownie oraz chlebek dyniowy z suszonymi pomidorami
Bogaty zestaw sałatek z wykorzystaniem szpinaku oraz kopytka ze szpinakiem w sosie ziołowym przygotowała klasa 5b.
Klasa 6a promowała walory smakowe i estetyczne miodów oraz ciasta i ciasteczka z miodem.
Przedstawiciele klasy 7a zaprezentowali sałatki z papryką, paprykę nadziewaną oraz konserwową prosto ze słoika.
Sałatki z brokułem zostały przygotowane przez klasę 8a.
Zwieńczenie działań nastąpiło 16 października 2023 roku. W tym dniu przedstawiciele Fundacji Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra – menadżer projektu – Pani Katarzyna Jurga i dwoje studentów wyższych uczelni przeprowadzili warsztaty dla klas 0 –3 oraz prelekcję dla rodziców „Miody i inne produkty pszczelarskie”.
Podczas spotkania z rodzicami przedstawiciele z klas 1-8 przedstawili krótkie informacje o właściwościach zdrowotnych warzyw.
Następnie rodzice degustowali sałatki, potrawy i napoje. Zachwycali się także wystawą ziół i warzyw przygotowaną przez swoje pociechy.
Dodatkowe działania były prowadzone przez pedagoga szkolnego. Uczniowie poprzez grę memory poznawali i utrwalali nazwy ziół, tworzyli własne karty odpowiedzi.
W ramach zajęć świetlicowych uczniowie poznali zagadki o ziołach oraz rozwiązywali krzyżówki. Przygotowana została również gazetka o właściwościach zdrowotnych produktów pszczelich oraz wystawa – „ Dary naszych ogrodów, sadów i pól”
Teresa Filipek – koordynator akcji
Ewa Jakimowicz, Teresa Jastrzębska – tekst
Teresa Filipek- zdjęcia