WARSZTATY EDUKACYJNO-KULINARNE

19 października  2015 r w Zespole Placówek Oświatowych w Kodniu odbyły się warsztaty edukacyjno–kulinarne promujące program ,,Owoce i warzywa w szkole” oraz zasady  prawidłowego odżywiania się . Przeprowadził je kucharz p. Artur Wawer na zlecenie  Agencji Rynku Rolnego z Oddziału Terenowego w Lublinie. Pan Artur przywiózł ze sobą sprzęt i wszystkie potrzebne produkty.

DSC_1914 DSC_1887

W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy 3a  i 2b Szkoły Podstawowej wraz z wychowawcą kl. 3a p. Agnieszką Wołosiuk.

Celem warsztatów było:
– zachęcenie do spożywania owoców i warzyw
– propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych
– nauka samodzielnego przygotowywania sałatek owocowych, kanapek z ciemnego pieczywa z warzywami i wędliną oraz owocowego koktajlu

DSC_1952DSC_1953

Po zajęciach uczestnicy otrzymali z rąk organizatora warsztatów p. Justyny Marciniak z Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy Lublin drobne upominki.

Dzieci miały możliwość poznania metody rzeźbienia w owocach i warzywach tzw. „carving”. Metodę tę wykorzystali podczas zajęć świetlicowych, na których pod opieką p. T. Filipek  wykonywali  łabędzie z jabłek.

Warsztaty zapoczątkowały organizowaną co roku przez Świetlicę Szkolną akcję  ,,Odżywiaj się zdrowo”. W tym roku  zaplanowano ją  na miesiąc październik i listopad.

                                                                                              Teresa Filipek- koordynator programu,, Owoce i warzywa  w szkole” w ZPO w Kodniu