Akcja ,,Odżywiaj się zdrowo” w ZPO w Kodniu

W listopadzie 2017r.  w Zespole Placówek Oświatowych w Kodniu  odbyła się akcja „Odżywiaj się zdrowo”.  W tym roku przebiegała ona pod hasłem „Zdrowe odżywianie – moda i styl”.

                Postawione cele obejmowały min.: poznanie i stosowanie zasad prawidłowego odżywiania się, określanie wartości odżywczych produktów, potrzeby pokarmowe ludzi, poznanie zawodów związanych z żywieniem, pogłębianie zainteresowań związanych z problematyką zdrowotną.

                Zadania w ramach akcji  – to wykonanie różnorodnych działań wykonanych przez poszczególnych nauczycieli i uczniów.

                W holu szkoły p. Lidia Korowaj zaprezentowała gazetki: „Zdrowe odżywianie – moda i styl”, rymowanki pt. „Jedz zdrowo i kolorowo” oraz „Poradnik zdrowego stylu życia” – zawierający złote zasady zbilansowanej diety.

       Na drzwiach świetlicy szkolnej  prezentowana  była  „Piramida zdrowia”.

 Obok powstała imponująca wystawa „Dary naszych ogrodów i sadów” przygotowana przez p. Agnieszkę Wołosiuk. Dzięki niej mogliśmy podziwiać niezwykłe okazy wyhodowane przez naszych rodziców, a dostarczone przez uczniów klas 1-3.

Na zajęciach prowadzonych przez p. Lidię Korowaj w ramach doradztwa zawodowego gimnazjaliści klas III poznawali zawody: dietetyk, technik żywienia, technik technologii żywności, kucharz, kelner.

 Pani Grażyna Micewicz przygotowała pokaz estetycznego i oryginalnego nakrycia stołu .

    Na zajęciach świetlicowych uczniowie  ozdabiali potrawy, wykorzystując do tego warzywa i owoce.

Z wizytą u higienistki szkolnej wiązało się zadanie „Zdrowe bicie serca”. Po dokonaniu pomiarów w gabinecie higienistki uczniowie pod opieką doradcy zawodowego p. Lidii Korowaj, uczyli się pomiaru ciśnienia i liczyli swoje BMI.

Zwieńczenie działań nastąpiło 6 listopada podczas spotkania z rodzicami. Prelekcję dla uczniów i rodziców „Zdrowe odżywianie – moda i styl” wygłosił p. Przemysław Kurkowski – pracownik SSE w Białej Podlaskiej – Wydział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia. Po tym wystąpieniu uczennice z gimnazjum (Marta Wołosiuk. Karolina Parzyszek, Alicja Borodziej, Izabela Rajkiewicz, Zofia Woźna) omówiły wartości odżywcze : miodu, pyłku pszczelego, propolisu, kaszy jaglanej, czosnku, cebuli, natki pietruszki.  Produkty te na wystawę dostarczyli nauczyciele.

   W ramach współpracy ze stołówką szkolną reklamowane produkty  zostały włączone  do jadłospisu. Tego dnia serwowana była kasza jaglana z pulpetami w sosie ziołowo-czosnkowym  i surówka z marchwi, rzepy,jabłka z natką pietruszki.

 Następnie rodzice degustowali surówki i sałatki przygotowane  na lekcjach techniki  przez uczniów  gimnazjum i  klas 4aib pod opieką p. Piotra Drobczuka.

Było smacznie, zdrowo i kolorowo!!!  

                                                                                                   Teresa Filipek- koordynator akcji
                                                                                                  Izabela Podsiadły –  opracowanie  artykułu