AKCJA ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO

AKCJA
w ZPO w Kodniu
JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ ?

ORGANIZATOR  AKCJI:
Świetlica Szkolna
Nauczyciele ZPO w Kodniu
Partnerzy: rodzice

CEL  AKCJI

  • Promowanie zdrowego stylu życia a w szczególności zdrowego odżywiania w celu podniesienia odporności organizmu
  • Wyrobienie wśród uczniów prawidłowych nawyków żywieniowych
  • Zdobycie przez uczniów cennych umiejętności np. praca w grupie,, reklama własnego dzieła
  • Podniesienie wiedzy na temat zależności pomiędzy sposobem odżywiania a stanem zdrowia

ADRESACI  AKCJI: Uczniowie ZPO w Kodniu i ich rodzice

TERMIN AKCJI: 01.10.2020r – 26 10. 2020r.

PRZEBIEG AKCJI:

  • W ramach akcji odżywiaj się zdrowo uczniowie klas 1-3, 4-6 i klasa 8 przygotują ciekawy przepis smoothie, herbatki, dania, mikstury( lub inne) ,,na odporność”. Może to być sok, wywar, potrawa lub inne.

Klasa przygotowuje również przepis ( w ciekawy sposób- może to być forma rysunku)
Przepis i wykonaną,,,miksturę”  należy wysłać na adres   zbigniewgwardiak@ gmail.com oraz na  zpokoden@gmail.com   do 26.10.2020r

Poszczególne klasy wykorzystują następujące produkty:

1a –  burak( zakwas), 1b – jarmuż, 2a – cytryna, 2b – goździki, 3a – bez czarny (owoce),  kl. 4a – imbir, 
5a- czosnek, 6a – cebulę, 6b – miód, 6c – bez czarny( kwiaty), 8a – zioła

W tym roku nie będzie typowej degustacji przygotowanych dań. Będzie można skorzystać z przepisów, które będą zamieszczone na stronie internetowej szkoły. Z przesłanych przepisów będzie również wykonana książka.        

  1. 7a, b- pod opieką wychowawców przygotują film z procesu kiszenia kapusty.

Organizowanie konkursu plastycznego ” ZDROWE, SMACZNE, KOLOROWE –  kupuję produkty krajowe” (ogłoszenie w załączeniu)

      -Udział kl. 1-3 w 11 edycji projektu ”ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM” organizowane przez Fundacje Banku Ochrony Środowiska pod honorowym patronatem Małżonki Prezydenta RP  Agaty Kornhauser-Dudy